Fake News sau despre cum ar trebui sa invatam sa gandim singuri

Citeam zilele trecute un articol despre fake news şi despre amploarea pe care fenomenul a luat-0 recent, odată cu campania prezidenţială a lui Donald Trump. Ştiri de genul “Papa îl susține pe Trump”, “Hillary susține financiar ISIS” s-au viralizat puternic pe internet. Articole cu titlu boombastic și cu conținut al cărui grad de veridicitate cu greu poate fi probat bombardează rețelele de socializare. S-a ajuns atât de departe încât Facebook a fost acuzat că a influențat rezultate votului din America.

Situația este asemănătoare și în Romania, evident la o scară mai mică. Cel mai bun exemplu mi se pare că a aparut tot în campania electorală, atunci când au fost lansate “dezvăluiri” care arătau că Dacian Cioloș este fiul neligitim al lui George Soroș. Practic, știrile false sunt folosite ca arme împotriva celor care au interese difertie.

Ce e de făcut în situația asta? Au apărut aplicații care anunță utilizatorii dacă site-ul care publică știri nu este o sursă de încredere. Facebook testează diverse tool-uri care facilitează raportarea știrilor false. De asemenea, o altă soluție ar putea fi aplicația Biziday, ea oferind userilor știri verificate de către o redacție.

Personal, mi se pare că această soluție prin care alții verifică pentru mine veridicitatea unei știri este doar o rezolvare superficială a problemei, pentru că nu te învață să gândești, să analizezi cu propriile forțe ce informații primești din jur. Se poate ajunge la anumite situații periculoase în care să avem o gândire de genul “dacă a aparut pe aplicaţia asta, sigur e adevărat”. Nu e întotdeauna aşa, pot apărea oricând erori sau situaţii neprevăzute. Cred că cel mai bun exemplu este alerta de cutremur de 10 grade la o adâncime de 10 km, transmisă din cauze încă necunoscute de Biziday. Nu zic că aceste aplicații nu sunt bune, dar sincer cred că sunt utilizate de cei care oricum filtrează ce citesc pe net.

În loc să așteptăm să primim pe tavă totul, ar trebui să ne formăm un reflex să trecem totul prin mai multe filtre proprii. Primul ar fi sursa de unde citim. A apărut știrea pe dacii-sunt-miezul-pamantului.ro ? Deja ar trebui sa am un semn de întrebare. Am mai găsit ştirea şi pe alte site-uri ? Dacă nu, șanse mari să fie fake. Nu în ultimul rând și cred că cel mai important filtru ar fi să analizăm informația pe care o citim. Și aici deja lucrurile sunt mai complicate. E nevoie de educație, e nevoie de informare constantă din mai multe domenii, e nevoie să poți să îți faci niște raționamente. Și lucrurile astea ar trebui să se întâmple încă din școală. Copiii ar trebui să fie încurajați să participe la cât mai multe activități de voluntariat, la cluburi de debate și în general la orice activitate care are un impact social. Astfel, ei incep să înțeleagă mai bine, chiar prin ochii lor, ce se întâmplă în jur, fără să aștepte să le fie servit totul.

Anul acesta e un an important din cauza alegerilor din mai multe state europene importante și este de urmărit impactul pe care știrile false îl vor avea în influentarea rezultatelor finale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s